Weergaven: 3

Symptomen Verkoudheid versus Griep

VERKOUDHEID
  • Niezen
  • Verhoging beneden de 380 C (soms)
  • Keelpijn (soms)
  • Tranende ogen (soms)
  • Hoest (soms)
  • Verstopte neus
  • Gevoel 'niet lekker' zijn
  • Hoofdpijn
  • Oorpijn (soms, vooral bij kinderen)
GRIEP
  • Plotseling begin
  • Koorts boven de 380 C
  • Koude rillingen
  • Spierpijn
  • Hoest
  • Verstopte neus (soms)
  • Gevoel 'doodziek' te zijn
  • Hoofdpijn
  • Moeheid en zwakte

WAT TE DOEN BIJ VERKOUDHEID ?

STOMEN

Meestal gaat een verkoudheid na 1 tot 3 weken vanzelf over.
Er zijn geen medicijnen tegen verkoudheid.
Wel kunnen de volgende tips helpen om de symptomen te verlichten.

Onderdruk de hoest niet. Hoesten houdt de luchtwegen schoon. Hinderlijke hoestprikkels kunt u eventueel onderdrukken met een noscapinehoudend middel.
Je neus ophalen is beter dan snuiten. Ophalen zuigt het slijm weg uit de bijholten en verkleint daar de kans op ontstekingen. Als je snuit, snuit dan de neusgaten één voor één.

Zoutwaterdruppels en xylometazolinedruppels helpen bij een verstopte neus; zoutwaterdruppels verdunnen het ingedikte slijm, xylometazolinedruppels maken het opgezwollen slijmvlies dunner. De beide middelen maken het ademen gemakkelijker. Voor volwassenen en kinderen zijn aparte middelen verkrijgbaar. Lees de bijsluiter goed.
Stomen kan verlichting geven, maar het versnelt de genezing niet. Volwassenen kunnen stomen boven een kom heet water. Doe een doek over het hoofd en adem de warme vochtige lucht in. Voeg geen kamille of menthol aan het water toe; dit kan de slijmvliezen irriteren. Kinderen kunnen stoom inademen in een badkamer of douche waar de warmwaterkraan stroomt.
Voorkom blootstelling aan sigarettenrook. Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing
Tegen koorts en pijn kunt u bijvoorbeeld paracetamol nemen. Voor kinderen bestaat er kinderparacetamol.

WAT MOET JE DOEN ALS JE GRIEP HEBT ?

De volgende punten zijn wel goed om te weten:

* Neem rust als je je ziek voelt en ziek uit.
* Vermijd lichamelijke inspanning.
* Houd bij koorts het vocht in je lichaam op peil door veel te drinken.
* Voorkom dat je lichaam afkoelt als u koorts heeft.
* Houd er rekening mee dat je besmettelijk bent voor de mensen in de buurt.
* Goede hygiëne voorkomt verdere verspreiding.
* Tegen verschijnselen als koorts en pijn kun je bijvoorbeeld paracetamol nemen.
* Voor kinderen bestaat er kinderparacetamol.

Geef aan kinderen geen middelen die acetylsalicylzuur bevatten. Dit zit bijvoorbeeld in aspirine.  
Dit kan bij kinderen met griep een ernstige reactie veroorzaken: het zogeheten Reye-syndroom.

https://www.youtube.com/watch?v=6wekG_9jAVw

De Griepprik: Doen of Laten ?

Oudere mensen (en jonge mensen uit risicogroepen) kunnen ernstig ziek worden door griep en aan de gevolgen overlijden. Omdat de griep jaarlijks honderdduizenden Nederlanders treft, is de totale impact groot: zowel qua sterfte (naar schatting sterven aan griep en complicaties van griep jaarlijks gemiddeld 2.800 mensen) als qua ziektelast; door ziekenhuisopname, ziekteverzuim, en mensen die lang verzwakt zijn. Dit is de reden dat de overheid griepvaccinatie (in de volksmond: de griepprik) gratis aanbiedt aan mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekte: iedereen boven de 60 jaar én iedereen (alle leeftijden) met een verhoogd risico op ernstige ziekte door een griepinfectie door suikerziekte of een hart- of longaandoening. Zo vermindert het griepvaccinatieprogramma de ziektelast voor de algemene bevolking.

Wel of niet de griepprik halen om anderen te beschermen?

Voordat de eerste griepverschijnselen zich voor doen, is iemand al besmettelijk voor anderen. Als er kwetsbare personen in uw directe omgeving zijn, waarvan u niet wil dat ze griep krijgen, kan dat een reden zijn om een griepprik te halen. Ook als u niet 60+ bent. Dit is de reden dat zorgverleners die te maken hebben met (kwetsbare) ouderen zich vaak wel laten vaccineren. Dat geldt ook voor vrijwilligers en familieleden. Omdat bij kwetsbare ouderen het vaccin minder goed werkt, is iedere bijdrage om hen niet met het virus in aanraking te laten komen een goede bijdrage aan hun gezondheid.

Wel of niet de griepprik halen als u 60-plus bent?

Voor zover nu bekend biedt griepvaccinatie een voordeel voor iedereen boven de 60 jaar en voor personen in zijn of haar omgeving. Van de groep 60-plussers lopen mensen met een aandoening zoals diabetes, luchtwegaandoeningen of hartziekte een extra hoog risico op ernstige gevolgen van griep. Voor hen is het belang om zich te laten vaccineren groter dan voor de gemiddelde gezonde 60-plusser.

Als u er voor kiest zich niet te laten vaccineren dan, loopt u het risico op een stevige griep. De griep voor iemand van 60 jaar of ouder kan een zeer ernstige ziekte zijn. Het kan maanden duren voordat u bent hersteld. Ook kunt u aan de gevolgen van griep doodgaan.

HOME 🏠